Το έκτακτο σχέδιο των Βρυξελλών για το προσφυγικό


Tο ενδεχόμενο μίας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης, που μπορεί να ξεσπάσει άμεσα στην Ελλάδα, εξετάζεται πλέον ανοικτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το «άμεσα» τοποθετείται σε ακριβώς μία εβδομάδα, όταν θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας. 

Η Ε.Ε., μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιήσει σε χώρες εκτός ορίων της δύο βασικά σχέδια για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης από αυξημένες προσφυγικές ροές. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», αυτά βρίσκονται υπό επεξεργασία και τώρα για την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η τελική πρόταση της επιτροπής, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, μπορεί να είναι έτοιμη ακόμη και τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, η ομάδα του Ολλανδού Μάρτιν Φερβέι, του επικεφαλής για την ευρωπαϊκή Task Force που έχει αναλάβει και την επίβλεψη της προόδου στα θέματα της προσφυγικής κρίσης (δημιουργία hot spots κτλ), βρισκόταν έως πρόσφατα στην Ελλάδα με σκοπό να καταγράψει τις ελλείψεις αλλά και τις υποδομές που ήδη υπάρχουν, μία εργασία που γίνεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μία σειρά από χώρες της Αφρικής, αλλά και στον Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Εκεί, η Ε.Ε., μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών – δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας κτλ.

Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται στους πρόσφυγες χρήματα σε μορφή κουπονιών (voucher) με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ ή άλλες αγορές.

Αυτός είναι ένας τρόπος να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να δοθεί μία ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η χώρα επωμίζεται οικονομικό βάρος με τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Αυτό το σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών για σίτιση έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου