Γιατί οι χορτοφάγοι τελικά επιστρέφουν στο κρέας;


Κι όμως, παρά το ότι η χορτοφαγία κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, τελικά πολλοί λίγοι από αυτούς παραμένουν πιστοί. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το 84% των χορτοφάγων επιστρέφει στο κρέας.
Προκειται για την πρώτη μελέτη για τις διατροφικές συνήθειες των χορτοφάγων στις ΗΠΑ, η οποία απέδειξε ότι εκείνοι που παραιτούνται από το κρέας για λόγους υγείας και μόνο, είναι πιθανότερο να εγκαταλείψουν σύντομα την χορτοφαγία, από εκείνους που έγιναν χορτοφάγοι για ιδεολογικούς περισσότερο λόγους, όπως για την διάσωση των ζώων ή για λόγους περιβαλλοντικούς.
Η μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ σε δείγμα 11.000 πρώην και νυν ακραίων vegan (είναι όσοι δεν τρώνε κρέας, αλλά και ζωικά παράγωγα) και απλών χορτοφάγων vegetarian και με ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών, διαπίστωσε ότι, ενώ οι άνθρωποι γενικά τρώνε λιγότερο κρέας, εκείνοι που επιλέγουν να το εγκαταλείψουν πλήρως, παιδεύονται υπερβολικά να διατηρήσουν αυτή τη συνήθεια.
Η έρευνα υλοποιήθηκε από το US Humane Research Council - έναν οργανισμό που διεξάγει έρευνες για τις ομάδες προστασίας των ζώων - με σκοπό την κατάρτηση ενός νέου σχεδίου για την προώθηση της διατροφής χωρίς κρέας στο αμερικανικό κοινό. 


Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν έναν νέο δρόμο: αντί να πιέζονται τα άτομα για να τηρήσουν μία ακραία χορτοφαγική διατροφή, είναι πιο αποτελεσματικό ως στρατηγική, να ωθούνται να ακολουθούν μία διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας, που είναι τελικά πιθανότερο να διαρκέσει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σήμερα στις ΗΠΑ, το 2% των ανθρώπων αυτοπροσδιορίζονται ως vegan / vegetarian, το 10% είναι πρώην vegan / vegetarian, και 88% του πληθυσμού δηλώνουν ότι δεν είναι τίποτα από τα δύο. “Από την άλλη, λέει η Jessica Leber στο Fast Company, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ένας στους πέντε απλούς χορτοφάγους και vegan διατηρεί τις χορτοφαγικές συνήθειες στη διατροφή του. Το 84% τελικά επανέρχεται στην κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων"
Η μελέτη επικεντρώθηκε στο δείγμα των 12% νυν και πρώην vegans / vegetarians για να κατανοήσουν οι επιστήμονες τους κύριους λόγους αυτών των υψηλών ποσοστών εγκατάλειψης της προσπάθειας. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 65% από την κατηγορία των πρώην vegan / vegetarian αποφάσισε την επιστροφή στην κρεοφαγία μετά από λίγες μόλις ήμέρες ή εβδομάδες. Ενώ το 53% όσων είναι σήμερα vegan / vegetarian μετέβησαν σ’αυτή τη διατροφή ξαφνικά. Διαπίστωσαν επίσης ότι το 1/3 των πρώην vegan / vegetarian επανήλθε στην κρεατοφαγία μέσα σε τρεις μήνες από την αλλαγή της διατροφής τους, ενώ οι υπόλοιποι άντεξαν ένα χρόνο και εγκατέλλειψαν αργότερα.
Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν οι άνθρωποι εεπιστρέφουν στην κρεοφαγία περισσότερο για κοινωνικούς λόγους - δηλαδή από πιέσεις που σχετίζονται με το γεγονός ότι οι vegans / vegetarian αισθάνονται μειονότητα εξαιτίας της διατροφής τους - ή για άλλους λόγους όπως είναι η υγεία τους ή οικονομικοί παράγοντες.
Σύμφωνα με την J.Leber, οι σχέσεις ήταν ένας σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας, καθώς το 1/3 των πρώην vegans / χορτοφάγων ανέφεραν ότι εγκατέλειψαν την απαλλαγμένη από κρέας διατροφή τους, επειδή ο σύντροφός τους ήταν κρεοφάγος.

«Πολλοί από τους πρώην χορτοφάγους / vegans έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως το ότι εγκατέλλειψαν την διατροφή χωρίς κρέας αιφνιδιαστικά, ότι δεν είχαν κοινωνικές σχέσεις με άλλους χορτοφάγους, και ότι δεν μπορούσαν να αντισταθούν σε ορισμένους πειρασμούς από τρόφιμα» -- US Humane Research Council
 Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσοι επιμένουν και παραμένουν στη χορτοφαγία έχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα που τους κρατούν στα λαχανικά, όπως είναι: η καλή μεταχείριση των ζώων, η ανησυχία για την το περιβάλλον αλλά και για την υγεία τους, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς πρώην vegans / χορτοφάγους είχε μόνο έναν λόγο, αυτό της καλής διατροφής αποκλειστικά για λόγους υγείας.

«Τα τελευταία ευρήματα μας δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι είναι μάλλον πιο ωφέλιμο να επικεντρωθούμε στη μείωση αντί για την πλήρη διακοπή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων κι οτι αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για να καταφέρουμε μια μεγαλύτερη συνολικά μείωση της κατανάλωσης των ζωικών προϊόντων», καταλήγει η έκθεση. “Πρέπει λοιπόν, μάλλον να μαλακώσουμε τις εκκλήσεις μας και να αποφύγουμε να δηλώνουμε συνεχώς ότι η επιλογή είναι “ολα ή τίποτα”, δηλώνουν τα μέλη του US Humane Research Council.
yolife.gr
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου