Τι είναι “το σύνδρομο του καναπέ" -Πώς απειλεί την υγεία μας;


Οι καθημερινές συνήθειες, τα περίεργα ωράρια των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων αλλά και ο τρόπος ζωής που μεταφέρουμε ακόμα και στα παιδιά μας, αφού στις παιδικές ηλικίες κυρίως, οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα μικρά πλασματάκια, μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από την φυσική δραστηριότητα. Οι διατροφικές επιλογές δεν φαίνεται να είναι εξ ίσου καλές με αποτέλεσμα τα γρήγορα και πρόχειρα φαγητά να μας καθιστούν στην λίστα με τους πιο υπέρβαρους κι αγύμναστους λαούς.

Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πάνω από τους μισούς Έλληνες ηλικίας άνω των 15 ετών, σε ποσοστό 56,3%, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Στις ηλικίες 15 έως 24 ετών, φυσιολογικό βάρος έχει το 63,4% των ανδρών και το 77,5% των γυναικών αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, οι μισοί Έλληνες άνω των 75 ετών είναι υπέρβαροι. Στους ανήλικους, 7 στους 10 νέους ηλικίας 15 έως 18 ετών, έχουν φυσιολογικό βάρος.

Μόλις το 50% των Ελλήνων έχει υποχρεωτική δραστηριότητα  που να απαιτεί μέτρια σωματική προσπάθεια (π.χ περπάτημα από και προς την δουλειά για 10+ λεπτά), ενώ ποδήλατο, έστω και μία φορά μέσα στην εβδομάδα, χρησιμοποιεί το 9,2% των Ελλήνων. Ωστόσο μόλις το 1,5% κάνει καθημερινά ποδήλατο έστω και για 10 λεπτά.

Η εικόνα αλλάζει εντελώς όταν από την υποχρέωση περνάμε στην ψυχαγωγία, αφού το 77% δεν κάνει καμία απολύτως γυμναστική στον ελεύθερο του χρόνο, ενώ μόλις το 3,1% αθλείται καθημερινά για περισσότερο από 10 λεπτά.

Διατροφή και «κακές» συνήθειες

Λαχανικά, φρούτα και χυμούς. φαίνεται πως καταναλώνουν καθημερινά περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες και μόνο ένας στους εκατό δεν επιλέγει ποτέ τέτοιες «υγιεινές» λύσεις. Το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν καπνίζει ενώ μόλις το 7%ι πίνει καθημερινά αλκοόλ.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου