Οικοδομείται ένα νέο... Ντουμπάι


Στο Καζακστάν, ακριβώς πάνω στα σύνορα με την Κίνα, σε ένα μέρος που περιστοιχίζεται από βουνά και ερήμους βρίσκεται ένα μέρος που "πρωταγωνιστεί" σε εμπορικές συναλλαγές κι ας έχει ακόμη άδειες εκτάσεις και ξερούς αμμόλοφους.

Το μέρος αυτό ονομάζεται Khorgos -East Gate και είναι μια μεγάλη βιομηχανική ζώνη (Logistics) που βρίσκεται στην καρδιά ενός δικτύου διηπειρωτικών εμπορικών δρόμων που ονομάζεται "Δρόμος του Μεταξιού - Οικονομική Ζώνη".

Στόχος του project στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ των οικονομιών των χωρών από την Κίνα προς τη Δυτική Ευρώπη. "Ξέρω ότι δεν μοιάζει και πολύ τώρα" είπε ο Δ/νων Σύμβουλος του έργου Karl Cheysen στο Forbes και συμπλήρωσε "αλλά είμαστε μπροστά στην οικοδόμηση ενός νέου... Ντουμπάι".

Αυτή δεν είναι μια τυχαία σύγκριση, αφού η DP World που "τρέχει" το Khorgos - Easte Gate είναι η ίδια εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι Jebel Ali και την ελεύθερη εμπορική ζώνη στο Ντουμπάι. Η δημιουργία της Khorgos - East Gate Free Economic Zone (FEZ) ανακοινώθηκε στις 2 Ιουλίου του 2014 από τον πρόεδρο του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev.

Η ιδέα για το έργο λέγεται ότι προήλθε από τον ίδιο τον πρόεδρο ο οποίος ήθελε να αναβιώσει τον "Δρόμο του Μεταξιού" από το 1990 που ανέλαβε την εξουσία. 
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου