Έτοιμο το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Παιδείας το ποσοστό των φετινών υποψηφίων που διάλεξε το παλιό σύστημα ανέρχεται μόλις στο 5%

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

"Το δεύτερο θέμα το οποίο θα ήθελα να σας αναφέρω είναι το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 16 Μαϊου. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απομένει μόνο ο προσδιορισμός των ποσοστών που αναλογούν για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις με το παλιό ή με το νέο σύστημα για πρώτη φορά φέτος.

Από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, προκύπτει ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το παλιό σύστημα. Αυτό συνιστά μια απόδειξη ότι το σύστημα που νομοθετήθηκε πέρσι την άνοιξη, έχει επιλεγεί και από αποφοίτους προηγούμενων ετών".
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Παιδείας απάντησε: "Σε ό,τι αφορά αριθμούς για τους εισακτέους και την κατανομή τους δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συγκεκριμένη τελική απόφαση. Είμαστε στη φάση της διαμόρφωσης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Συνεπώς δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παιδιών που δίνουν με το παλαιό σύστημα, είναι περιορισμένος, μικρός. Μια πρώτη εκτίμηση των στοιχείων λέει ότι για τα Γενικά Λύκεια είναι περίπου 5% ο αριθμός των υποψηφίων που θέλουν να δώσουν με το παλαιό σύστημα. Είναι μεγαλύτερος για τα ΕΠΑΛ, αλλά εκεί συμπεριλαμβάνεται και η τέταρτη χρονιά των εσπερινών λυκείων. Είναι λίγο διαφορετικά αυτό το θέμα των ΕΠΑΛ. Συνεπώς θα δούμε. Αυτά όμως είναι τα πρώτα στοιχεία, ποιοτικά δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση, αλλά ποσοτικά μπορεί να υπάρξει και συνεπώς να μην προκαταλάβουν ακριβώς ποια θα είναι η μοιρασιά, η διανομή των θέσεων".

Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά