Η Ρωσία κάλεσε την Ελλάδα να μετάσχει στην τράπεζα των BRICS


Θετική έκπληξη για τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα αποτέλεσε η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό, να συμμετάσχει ως 6ο μέλος της υπό σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS. H πρόταση ήρθε μέσω του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπου της νέας αναπτυξιακής τράπεζας, Σεργκέι Στόρτσακ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι χώρες της BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική) επιδιώκουν μέσα από την εν λόγω αναπτυξιακή τράπεζα να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική τους αυτονομία και κατ’ επέκταση τη δημιουργία πόλου ανταγωνιστικού προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η αναπτυξιακή τράπεζα με κεφάλαια 50 δις δολάρια και δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 100 δις δολαρίων, έχει ένα υπολογίσιμο μέγεθος. Μια σημαντική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο ήδη με παγκόσμιο ενδιαφέ ρον οικονομικό σκηνικό των BRICS που έχει στηθεί με πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ , στο πλαίσιο του ανοίγματος που γίνεται σε χώρες εκτός συμφώνου, απηύθυνε πρόσκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να μετάσχει ως μέλος στην Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης.

Αυτό όμως που έχει μείζον ενδιαφέρον και στο οποίο οφείλεται μέγιστη προσοχή είναι η αποστροφή του Ρώσου αξιωματούχου του Κρεμλίνου, για τη χρήση του ρωσικού νομίσματος. Και αυτό είναι και το τολμηρό βήμα που προτείνει ο Στορτσάκ: να χρησιμοποιηθεί το ρούβλι στις μεταξύ μας οικονομικές συναλλαγές!

Τσίπρας – Στόρτσακ
Η εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι απασχολεί και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς η επιλογή μιας εναλλακτικής πηγής δανειοδότησης και παροχή σημαντικών οικονομικών εργαλείων, βρίσκεται πάντα στο τραπέζι. Μια επιλογή όμως που δεν θα επιφέρει μέτρα λιτότητας και περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό της κοινωνίας και που θα έχει ως στόχο την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας. Και μπορεί βεβαίως να υπάρχει «απαγορευτικό» λόγω μνημονίου, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί νομοτέλεια, καθώς η ανθρωπιστική αλλά και η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, δίνουν κάθε δικαίωμα διαφορετικών επιλογών στην κυβέρνηση. Και η Νέα Παγκόσμια Τράπεζα των BRICS, μπορεί να αποδειχθεί ως μια «γέφυρα» για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας σε οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό τομέα.

Η απάντηση ήταν άμεση από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με το εν λόγω στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης, εκφράζοντας πρωτίστως τις ευχαριστίες του και κατόπιν τη θετική του έκπληξη για την πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας του εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος και τη δέσμευση να εξετάσει διεξοδικά την πρόταση την οποία και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με τους ηγέτες, των κρατών των BRICS, στην Αγία Πετρούπολη, την οποία θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται 18 με 20 Ιουνίου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ζήτημα των BRICS είχε συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα.

Πριν από περίπου δύο μήνες και επισήμως πλέον, η Νέα Παγκόσμια Τράπεζα (NBD) των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είναι πραγματικότητα, με την υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενδιαφέρον για Ελλάδα
Πρόκειται για το αντίπαλο δέος τόσο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΗΠΑ) όσο και της Ευρωζώνης (Γερμανία). Είναι το δεύτερο σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος του Ρώσου προέδρου για έναν πολυπολικό κόσμο. Μόλις χθες, ωστόσο, οριστικοποιήθηκε και η τοποθέτηση του πρώτου προέδρου της μεγάλης αυτής Νέας Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόκειται για τον Ινδό Βαμάν Καμάθ, ο οποίος είναι πρόεδρος μιας μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας ICICI και πρώην διευθύνων της διεθνούς εταιρείας λογισμικού Infosys. Στο ζήτημα αυτό, ειδικά της νέας τράπεζας των BRICS είχα αναφερθεί σε παλαιότερο σημείωμα και μάλιστα εκτενώς. Η NDB (Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης) λοιπόν, με κεφάλαιο εκκίνησης 100 δις δολαρίων και έδρα την Σαγκάη της Κίνας, αναμένεται να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς στον κόσμο. Προτεραιότητα θα έχει η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, ανάπτυξης και καινοτόμων έργων σε όλο τον κόσμο, των κρατών – μελών, ακόμη και σε χώρες εκτός συμφώνου. Γι’ αυτό εξάλλου έγινε και η πρόταση στην Ελλάδα, να ενταχθεί ως μέλος. Παράλληλα θα προσφέρει οικονομική συνδρομή σε χώρες που έχουν προβλήματα με το δημόσιο χρέος και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα διαθέτει η Τράπεζα Ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα συναλλαγματικά αποθέματα θα επιτρέψουν στις χώρες αυτές να δημιουργήσουν κοινούς μηχανισμούς σταθεροποίησης των εθνικών αγορών κεφαλαίου, σε περίπτωση παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτή η περίπτωση προφανώς ενδιαφέρει άμεσα και τη χώρα μας καθώς είναι δυνατό η Ελλάδα να ζητήσει οικονομική βοήθεια, με αναπτυξιακή ρήτρα, παρακάμπτοντας έτσι τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί λόγω κυρώσεων στην Ρωσία και στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα. Η Ρωσία ως γνωστόν έχει και την εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία, τα οικονομικά εργαλεία να βοηθήσει την Ελλάδα για να βγει από το σπιράλ θανάτου στο οποίο την έχουν σπρώξει οι εκπρόσωποι της διεθνούς τοκογλυφίας με τη βοήθεια βεβαίως εγχώριων παραγόντων της πολιτικής ζωής.
Share on Google Plus

About Queer Shadow

Αλλόκοτη Σκιά
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου